Δωρεάν εξετάσεις για γλαύκωμα στη Θεσσαλονίκη

Με αφορμή την Παγκόσμια Εβδομάδα Γλαυκώματος, η οποία ξεκινά την...

Δευτέρα 12 Μαρτίου κι ολοκληρώνεται την Κυριακή 18 Μαρτίου, το Ινστιτούτο Οφθαλμολογίας & Μικροχειρουργικής Ophthalmica, όπως κάθε χρόνο, συμμετέχει δυναμικά στις εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης κατά του σιωπηλού 'φονιά' της όρασης με δωρεάν προληπτικές οφθαλμολογικές εξετάσεις και στοχευμένες δράσεις ενημέρωσης του κοινού.

Το Γλαύκωμα μας αφορά όλους, από βρέφη έως υπερήλικες και αποτελεί παγκοσμίως τη συχνότερη αιτία μη αναστρέψιμης τύφλωσης, η οποία δυστυχώς στα πρώτα της στάδια είναι ασυμπτωματική.

Ωστόσο αν το Γλαύκωμα διαγνωστεί έγκαιρα είναι εφικτό να αποτραπούν οι καταστροφικές για την όραση συνέπειές του.

"Λαμβάνοντας υπόψη κάποια στατιστικά στοιχεία του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.), ότι το Γλαύκωμα αποτελεί το 2ο συχνότερο αίτιο τύφλωσης στον πλανήτη, ότι οι γλαυκωματικοί ασθενείς ήταν 60.500.000 το 2010 και υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσουν τους 80.000.000 το 2020 κι ότι οι μισοί και παραπάνω γλαυκωματικοί ασθενείς παγκοσμίως παραμένουν αδιάγνωστοι, το μόνο σίγουρο είναι πως δεν μπορούμε να μείνουμε αδιάφοροι ή αμέτοχοι. Συγκεκριμένα το Σάββατο 17 Μαρτίου 2018 και ώρες 10:00 - 14:00 διοργανώνουμε και παρέχουμε για το κοινό στις κεντρικές μας εγκαταστάσεις, Βασ. Όλγας 196 & Πλούτωνος 27 γωνία και μόνο κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού, δωρεάν προληπτική οφθαλμολογική εξέταση για Γλαύκωμα. Η συγκεκριμένη εξέταση διαρκεί περίπου 15 λεπτά, είναι ανώδυνη, δεν πραγματοποιείται με σταγόνες που επηρεάζουν την όραση και περιλαμβάνει μέτρηση της ενδοφθάλμιας πίεσης από τους εξειδικευμένους στο Γλαύκωμα ιατρούς του Ινστιτούτου Ophthalmica. Θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας. Την Παγκόσμια Εβδομάδα Γλαυκώματος, 12 - 18 Μαρτίου 2018, ενώνουμε δυναμικά τις φωνές μας, προκειμένου να αυξήσουμε κατακόρυφα την ευαισθητοποίηση, αναφορικά με τις συνέπειες της καταστροφικής και ύπουλης αυτής οφθαλμικής νόσου στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων", δήλωσε ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Ophthalmica κ. Μαρκούσης Περικλής.

Ακολουθεί ενημερωτικό - συμβουλευτικό, ιατρικό άρθρο του οφθαλμίατρου χειρουργού κ. Θάνου Σουσούρα MD, DO, ειδικού στην Παθολογία του Αμφιβληστροειδούς με μετεκπαίδευση στα RoyalInfirmaryofEdinbu ίδευση στα RoyalInfirmaryofEdinburgh & WestGlasgowHospitalUniversity της Μεγάλης Βρετανίας:

Το Γλαύκωμα είναι μια ομάδα οφθαλμικών παθήσεων που προκαλούν βλάβη στο οπτικού νεύρο. Το οπτικό νεύρο είναι το 'καλώδιο' που ενώνει τον οφθαλμό με τον ανθρώπινο εγκέφαλο. Αν προκληθεί βλάβη σε ένα σύνολο ινών του οπτικού νεύρου, όπως συμβαίνει στο Γλαύκωμα, το αποτέλεσμα είναι απώλεια όρασης. Οι νευρικές ίνες που καταστράφηκαν δυστυχώς δεν αναγεννώνται και το τμήμα του οπτικού πεδίου στο οποίο ελαττώθηκε ή χάθηκε η όραση, δεν επανέρχεται. Γι' αυτόν το λόγο η πρόληψη και η διάγνωση της νόσου είναι ιδιαίτερα σημαντική.

Το Γλαύκωμα είναι μια χρόνια εξελικτική πάθηση που συνήθως συνοδεύεται από αύξηση της ενδοφθάλμιας πίεσης, εξαιτίας αδυναμίας απαγωγής του υδατοειδούς υγρού που φυσιολογικά παράγεται στο εσωτερικό του οφθαλμού. Η ενδοφθάλμια πίεση που ασκείται στο οπτικό νεύρο, μπορεί να οδηγήσει σε μη αναστρέψιμη απώλεια όρασης ή και ολική τύφλωση. Αξίζει να αναφέρουμε πως αυξημένη ενδοφθάλμια πίεση μόνο, δεν σημαίνει απαραιτήτως Γλαύκωμα αν δεν παρατηρείται βλάβη του οπτικού νεύρου. Η κατάσταση αυτή ονομάζεται οφθαλμική υπερτονία.

Οι σημαντικότεροι παράγοντες κινδύνου για το Γλαύκωμα είναι η ηλικία, η φυλή, το οικογενειακό ιστορικό, έντονα διαθλαστικά προβλήματα, καρδιαγγειακοί παράγοντες, ο διαβήτης, ιστορικό τραύματος ή φλεγμονής του οφθαλμού, λεπτοί κερατοειδείς και μακροχρόνια χρήση κορτιζονούχων.

Όσο πιο γρήγορα γίνει η διάγνωση του Γλαυκώματος, τόσο περισσότερη όραση μπορεί να διατηρηθεί. Η διάγνωση του Γλαυκώματος περιλαμβάνει απαραίτητα μέτρηση της ενδοφθάλμιας πίεσης - τονομέτρηση, εξέταση οπτικής περιμετρίας - οπτικά πεδία, μέτρηση του πάχους του κερατοειδούς - παχυμετρία, γωνιοσκοπία και κλινική εξέταση του οπτικού νεύρου του οφθαλμού από έμπειρο οφθαλμίατρο.

Πρωταρχικός στόχος για την αντιμετώπιση τoυ Γλαυκώματος είναι η ελάττωση της ενδοφθάλμιας πίεσης. Συνήθως αντιμετωπίζεται αρχικά με τη χορήγηση κολλυρίων και οφθαλμικών σταγόνων. Θεραπευτικές μέθοδοι με τεχνολογία laser ή και χειρουργικές τεχνικές, ανάλογα πάντα και με τον τύπο Γλαυκώματος, εφαρμόζονται στην περίπτωση που η φαρμακευτική αγωγή δεν αποδεικνύεται αποτελεσματική.

Το χρόνιο απλό Γλαύκωμα είναι απόλυτα ασυμπτωματικό. Θυμηθείτε πως ο δικός σας ρόλος στην αντιμετώπιση της πάθησης είναι αναμφισβήτητα πολύ σημαντικός. Η χρόνια δέσμευση σας είναι απαραίτητη για την διατήρηση της πολύτιμης όρασής σας. Παίρνετε τα φάρμακά σας, κολλύρια ή ταμπλέτες, όπως ακριβώς έχει συστήσει ο οφθαλμίατρός σας. Ενημερώστε τον ιατρό σας για τυχών παρενέργειες της φαρμακευτικής αγωγής. Εξαιτίας του κληρονομικού παράγοντα, ενθαρρύνετε τους ενήλικες συγγενείς σας να υποβάλλονται και αυτοί τακτικά σε οφθαλμολογική εξέταση.

Για περισσότερες πληροφορίες ή ερωτήσεις επικοινωνήστε μαζί μας στα τηλ 2310 263063, 2310 413131 ή στείλτε μας μήνυμα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας (e-mail) στο info@ophthalmica.gr.