Ωφελεί η yoga την επίμονη οσφυαλγία;

Η γιόγκα μπορεί να προσφέρει κάποια ανακούφιση στα άτομα που ταλαιπωρούνται από πόνο στη μέση και να βελτιώσει την ικανότητα εκτέλεσης καθημερινών δραστηριοτήτων, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Cochrane Library.
Αλλά οι συγγραφείς υποστηρίζουν ότι υπάρχει έλλειψη στοιχείων «υψηλής εγκυρότητας», ώστε να επαληθευτεί το συμπέρασμά τους και απαιτείται περαιτέρω έρευνα- ειδικά πάνω στα μακροπρόθεσμα οφέλη της γιόγκα.

Η μελέτη συνοψίζει τα αποτελέσματα 12 κλινικών πειραμάτων, στα οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι από τις ΗΠΑ, τη Μ. Βρετανία και τις Ινδίες.

Όλοι οι συμμετέχοντες είχαν χρόνια μη – συγκεκριμένη οσφυαλγία, που σημαίνει ότι τα συμπτώματά τους διαρκούσαν τουλάχιστον τρεις μήνες και δεν είχε διαγνωστεί κάποια συγκεκριμένη πάθηση ή τραυματισμός.

Όλες οι έρευνες συνέκριναν την εξάσκηση της γιόγκα με άλλες μορφές άσκησης ή με ασκήσεις που δεν εστίαζαν καθόλου στη μέση.

Συνολικά, η μελέτη βρήκε ότι συγκριτικά με τις συνθήκες μη άσκησης, η γιόγκα μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία της μέσης και να μειώσει τα συμπτώματα της οσφυαλγίας, κατά ένα μικρό ποσοστό μέσα στους πρώτους έξι μήνες έως ένα χρόνο άσκησης.

Το ποσοστό βελτίωσης που παρατηρήθηκε ήταν μικρό, αναφέρει η κύρια ερευνήτρια Susan Wieland, βοηθός καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Maryland. Οι διαφορές ήταν μικρές και μπορεί να μην ωφέλησαν ιδιαίτερα τους ασθενείς.

Οι έρευνες εξέταζαν και πάλι τους ίδιους συμμετέχοντες σε follow-up μετά από 12 μήνες ή και λιγότερο. Σε αυτό το σημείο, όμως, χρειάζονται μεγαλύτερες έρευνες, ώστε να εντοπίσουν τα οφέλη της γιόγκα σε μακροπρόθεσμο πλαίσιο.

Λόγω αυτών των περιορισμών, η Wieland και οι συνεργάτες της κατέληξαν στο ότι τα στοιχεία για τα οφέλη της γιόγκα στην οσφυαλγία ήταν μικρής ή μέτριας εγκυρότητας.

Για μελέτες που συνέκριναν τη γιόγκα με άλλα είδη άσκησης, τα ευρήματα δεν ήταν στατιστικά σημαντικά, οι διαφορές ήταν μικρές.

Η μελέτη επίσης προειδοποιεί όσους ταλαιπωρούνται από οσφυαλγίες να προσεγγίζουν τη γιόγκα με προσοχή, καθώς αν δεν γίνει σωστά, μπορεί να επιδεινώσει την κατάστασή τους.

Στη μελέτη, περίπου το 5% των συμμετεχόντων ένιωθε περισσότερο πόνο αφού είχε ξεκινήσει, σε σύγκριση με εκείνους που δεν ασκούνταν. Αυτός ο κίνδυνος μπορεί να ισχύει για κάθε άσκηση που εστιάζει στη μέση, αναφέρουν οι συγγραφείς και δεν αφορά μόνο στη γιόγκα.

Η Wieland επίσης επισημαίνει ότι όλες οι σειρές ασκήσεων στις έρευνες είχαν αναπτυχθεί για να εστιάζουν συγκεκριμένα στη μέση και τα μαθήματα γινόντουσαν από επαγγελματίες.

«Αν ο κόσμος σκέφτεται τη γιόγκα, χρειάζεται να ελέγξει αν το πρόγραμμα είναι ασφαλές και αν απευθύνεται και σε όσους ταλαιπωρούνται από οσφυαλγίες, όπως και το αν ο δάσκαλος έχει κάποια εμπειρία με αυτό το πρόβλημα», υπογραμμίζει.

Ο χρόνιος πόνος στη μέση αποτελεί ένα από τα πιο συνηθισμένα και δυσκολότερα προβλήματα, ειδικά των τελευταίων γενιών. Συχνά, αντιμετωπίζεται με μη συνταγογραφούμενα φάρμακα και άλλες σπιτικές μεθόδους, όπως παγάκια και κομπρέσες.

Οι τρέχουσες οδηγίες επίσης συστήνουν σωματική άσκηση, stretching και ασκήσεις ενδυνάμωσης, που αποδεικνύονται ωφέλιμες.

«Η έρευνα δείχνει ότι η δραστήρια ζωή αποτελεί μια έξυπνη κίνηση», τονίζει η Wieland. Οι ασθενείς και οι γιατροί είναι αυτοί που θα αποφασίσουν πώς θα δραστηριοποιηθούν, προσθέτει, «αλλά τα ευρήματα δείχνουν ότι η γιόγκα μπορεί να είναι και αυτή μια καλή επιλογή».
Πηγή Tromaktiko