Μέχρι το τέλος Ιανουαρίου αναμένεται να εκκενωθούν τα καταστήματα στην Αγορά Μοδιάνο

Την πεποίθηση ότι μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου θα έχουν αποχωρήσει από τη Στοά Μοδιάνο κι οι εναπομείναντες ενοικιαστές καταστημάτων, εξέφρασε μιλώντας στο...

ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπεύθυνος του project για την αναπαλαίωση και λειτουργία της Αγοράς, Χασδάι Καπόν. Σύμφωνα με τον κ. Καπόν, με τον τρόπο αυτό θα ανοίξει ο δρόμος για την έναρξη των εργασιών, που θα τη μεταμορφώσουν σε υπερσύγχρονη - αν και παραδοσιακή - σκεπαστή αγορά τροφίμων και τουριστική ατραξιόν για τη Θεσσαλονίκη. (σ.σ. τον περασμένο Ιούλιο το 43,63% εξ αδιαιρέτου κυριότητας επί του ακινήτου περιήλθε από το ΤΑΙΠΕΔ στην "One Outlet Α.Ε", στην οποία μετέχουν ο όμιλος εταιρειών Φάις με 65% και η Notos Com με 35%. Το υπόλοιπο ποσοστό ανήκει εξ αδιαιρέτου σε περίπου 60 ιδιοκτήτες). 

Οι εργασίες εκτιμάται ότι θα διαρκέσουν περίπου ενάμιση χρόνο και η ιστορική αγορά - ο θεμέλιος λίθος της οποίας είχε τεθεί το 1922 - αναμένεται ν' ανοίξει ανανεωμένη στο τέλος 2019 ή στις αρχές του 2020, όπως επιβεβαίωσε ο κ. Καπόν. Ο ίδιος διατύπωσε την εκτίμηση ότι στη νέα Μοδιάνο θα απασχολούνται 400 έως και 500 άτομα (αν και όπως διευκρίνισε ο ίδιος, στην παρούσα φάση δεν είναι δυνατόν να γίνουν ακριβείς εκτιμήσεις).

Στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων το πόρισμα της επιτροπής του ΥΠΠΟ για το κτήριο

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον κ. Καπόν, στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων στην Αθήνα βρίσκεται εδώ και λίγες ημέρες, το πόρισμα της πενταμελούς επιτροπής του υπουργείου Πολιτισμού, που είχε πραγματοποιήσει αυτοψία στο κτήριο (διατηρητέο, τόσο ως ακίνητο, όσο και ως χρήση). Η παράδοση κι έγκριση του πορίσματος είναι απαραίτητη, προκειμένου να προχωρήσει η οριστική τεχνική μελέτη του έργου. 

«Πιστεύω ότι είναι θέμα περίπου δύο μηνών η απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου επί του συγκεκριμένου πορίσματος, που θα καθορίσει την εξέλιξη του έργου» εκτίμησε ο κ. Καπόν, ενώ, ερωτηθείς αν ο διατηρητέος χαρακτήρας του κτηρίου προκαλεί ανησυχία στους επενδυτές, ως προς το ενδεχόμενο καθυστερήσεων στην εξέλιξη των εργασιών, ο ίδιος απάντησε: «Όταν αγοράσαμε το ποσοστό, το γεγονός αυτό ήταν σε γνώση μας. Κι άλλωστε, έχουμε μια πάρα πολύ καλή συνεργασία με την Εφορεία Νεοτέρων Μνημείων».

Προς αύξηση ποσοστού;

    Εξάλλου, θέμα ημερών εκτιμάται ότι είναι η αύξηση του ποσοστού των δύο ομίλων στην Αγορά Μοδιάνο, καθώς υπάρχουν ιδιοκτήτες που ενδιαφέρονται να πουλήσουν τα μερίδιά τους. «Σε λίγες ημέρες αναμένεται να έχουμε κάποιες μεταβιβάσεις» σημείωσε ο κ. Καπόν, ενώ ερωτηθείς σχετικά, επισήμανε ότι με τις μεταβιβάσεις αυτές, το ποσοστό της «Στοά Μοδιάνο ΑΕ» θα αυξηθεί σε περίπου 55%. 

Εν αναμονή των εξελίξεων, απολύτως αναγκαίες κρίνονται κάποιες άμεσες παρεμβάσεις στο κτηριακό σύνολο της Αγοράς, το οποίο αντιμετωπίζει προβλήματα στατικότητας. Το θέμα θα βρεθεί στο επίκεντρο της επόμενης γενικής συνέλευσης των ιδιοκτητών της, μεθαύριο Τετάρτη 8 Νοεμβρίου, στη διάρκεια της οποίας θα κληθούν να αποφασίσουν για εργασίες προσωρινής υποστύλωσης. 

Υπενθυμίζεται ότι η "One Outlet AE" είχε υποβάλει προσφορά ύψους 1,9 εκατ. ευρώ, έναντι αποτίμησης 1,750 εκατ. ευρώ, στη διαγωνιστική διαδικασία που είχε διεξάγει το ΤΑΙΠΕΔ για την Αγορά Μοδιάνο. Στο πλαίσιο της συναλλαγής, η εταιρεία είχε αποκτήσει το σύνολο του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας ειδικού σκοπού, την οποία συνέστησε το ΤΑΙΠΕΔ για τις ανάγκες του διαγωνισμού, εισφέροντας το ποσοστό 43,63% εξ αδιαιρέτου κυριότητας επί του ακινήτου. Στην "One Outlet Α.Ε", μετέχουν ο όμιλος εταιρειών Φάις με 65% και η Notos Com με 35%. Το υπόλοιπο ποσοστό ανήκει εξ αδιαιρέτου σε περίπου 60 ιδιοκτήτες.

Στο ακίνητο αναμένεται να γίνουν επενδύσεις, τάξης ύψους 4,5-5 εκατ. ευρώ, αν και το ακριβές ύψος των κεφαλαίων που θα επενδυθούν, θα κριθεί και από τις αποφάσεις του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων. 

Πώς θα είναι η Αγορά Μοδιάνο το 2020; ρωτήσαμε τον κ. Καπόν. «Θα είναι μια υπερσύγχρονη αγορά, που θα απευθύνεται στους κατοίκους της πόλης, αλλά θα αποτελεί και τουριστικό προορισμό για όσους τουρίστες επισκέπτονται την πόλη. Θα προσφέρει ελληνικά και διεθνή προϊόντα υψηλού επιπέδου, κάποια από τα οποία θα μπορεί ο επισκέπτης να τα καταναλώσει επιτόπου» σημείωσε. 

Αντίστοιχες παραδοσιακές αγορές λειτουργούν σαν πόλος έλξης για κατοίκους και τουρίστες, σε πόλεις όπως η Βαρκελώνη, η Μαδρίτη, η Φλωρεντία και το Τελ Αβίβ.



ΑΠΕ